Burrito

Burrito to północno-meksykańskie danie, które spełniło swój amerykański sen w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest zdecydowanie bardziej popularne niż w rodzimym Meksyku. Rodzajów burrito jest sporo, jednak podstawą zawsze jest pszenna tortilla (kukurydziana jest za mało elastyczna), środek wypełniony jest farszem mięsnym lub warzywnym , a wszystko polane salsą. Ten bazowy przepis ewoluował i w kuchni tex-mex (południowo-amerykańskiej/teksaskiej) burrito zawiera również ryż, sałatę i inne dodatki. Do każdego burrito możesz wybrać salsę do gratis (salsa będzie wewnątrz burrito).

Nasze burrito to propozycja zdecydowanie bliższa wersji tex-mex, tak więc w środku naszych zawiniętych tortilli znajdziecie:

  • pastę z czarnej fasoli
  • ryż
  • farsz (mięsny lub warzywny)
  • kwaśną śmietanę
  • wybraną salsę
  • pico de gallo
  • ser mozzarella
  • sałatę
  • kolendrę

Nasze burritos (farsze do wyboru):

1.Burrito chilli con carne – mielona wołowina duszona z papryką, chilli, cebulą, czosnkiem, pomidorami i czarną fasolą. Całość redukowana na wolnym ogniu.
2.Burrito de chorizo mexicano – mielona wieprzowina – meksykańskie chorizo to rodzaj surowej kiełbasy w bardzo aromatycznej marynacie z chilli guajillo, pasilla i arbol. Wśród używanych przypraw są aromaty goździków i ziela angielskiego.
3.Burrito al pastor – nasza wersja klasycznej pozycji meksykańskiej. Szarpana wieprzowina w marynacie z chilli guajillo, dodatkiem achiote i cynamonu
4.Burrito campechano – campechano to połączenie dwóch rodzajów mięs. W naszej wersji w jednym burrito łączymy chorizo mexicano (wieprzowina) z chilli con carne (wołowina). Buen provecho!
5.Burrito de pollo – szarpany filet z kurczaka w pomidorowej marynacie z dodatkiem chipotle. Całość smażona z cebulą i czosnkiem. Wśród aromatów wyczujecie dodatkowo kumin i oregano.
6.Burrito de champinones y batatas (vege) – wegetariańskie burrito z pieczonymi z tymiankiem batatami i smażonymi na maśle pieczarkami. Do tego dokładamy chrupiącą czerwoną kapustę. Burrito podajemy bez kwaśnej śmietany.
7.Burrito de papas adobadas con guacamole – wegetariańskie burrito z papas adobadas – smażone ziemniaki z dodatkiem kminu rzymskiego, cebuli, czosnku i pikantnej zalewy adobo. Do tego odświeżające guacamole!