Tacos

Taco to ikona kuchni meksykańskiej. Można je jeść przy każdej okazji, na śniadanie, obiad, przekąskę czy kolację. Taco to element kultury meksykańskiej. Można je dostać zarówno w przydrożnych stoiskach, jak i w bardziej wykwintnych restauracjach. Rodzajów taco jest mnóstwo. Te najpopularniejsze w Meksyku podaje się na miękkich tortillach kukurydzianych.

Taco składa się z minimum trzech składników: tortilla, farsz (mięso, farsz vege) i salsa (sos). Jest również wiele dodatków, które można łączyć z taco, np. ananas, cebula, kolendra, pomidor, itp.

W naszych tacos łączymy autentyczne meksykańskie smaki, ze smakami kuchni tex-mex (kuchnia teksaska). Wszystkie tacos podajemy na ręcznie robionych tortillach kukurydzianych o średnicy około 15cm.

Poznaj nasze tacos:
1) Tinga de pollo (kurczak) – szarpany filet z kurczaka w pomidorowej marynacie z dodatkiem chipotle. Całość smażona z cebulą i czosnkiem. Wśród aromatów wyczujecie dodatkowo kumin i oregano. Podawane z kolendrą.
2) Chilli con carne (mielona wołowina) – to klasyczna pozycja tex-mex. Mielona wołowina duszona z papryką, chilli, cebulą, czosnkiem, pomidorami i czarną fasolą. Całość redukowana na wolnym ogniu. Podawane z kolendrą.
3) Al Pastor (wieprzowina) – nasza wersja klasycznej pozycji meksykańskiej. Szarpana wieprzowina w marynacie z chilli guajillo, dodatkiem achiote i cynamonu, podawana z cebulą, kolendrą i kawałkami grillowanego ananasa.
4) Papas adobadas (pikantne ziemniaki) – to wegetariańska opcja dla fanów ostrego jedzenia. Papas adobadas to smażone ziemniaki z dodatkiem kminu rzymskiego, cebuli, czosnku i pikantnej zalewy adobo. Podawane z salsą pico de gallo i plasterkami awokado.
5) Chorizo mexicano (mielona wieprzowina) – meksykańskie chorizo to rodzaj surowej kiełbasy w bardzo aromatycznej marynacie z chilli guajillo, pasilla i arbol. Wśród używanych przypraw są aromaty goździków i ziela angielskiego. Papryczki arbol dają tej mieszance małego kopa, przez co ta pozycja na starcie jest już wyczuwalnie pikantna. Podawane z cebulą i kolendrą.
6) Papas con chorizo (ziemniaki z chorizo) – połączenie w jednym taco pozycji chorizo mexicano i papas adobadas z dodatkiem guacamole!